Mange tyttebær

Et helt tyttebær

JEGERGRYTE

I dag ble det en nyhet fra Fjordland på middagsbordet. JEGERGRYTE. Smak av villmark med tyttebær og annet godt. Nå er jeg hverken jeger, eller skogens mann, men vet av erfaring at det er godt med tyttebær i sånne ville gryter. Omslaget var tiltalende med mange tyttebær som ville spisse retten. Vel jeg lette og lette. Som gammel orienteringsløper fant jeg til slutt posten som besto av ett- 1. - tyttebær. Klart det krydret retten. Så er spørsmålet. Er det dårlig bærsesong i høst? I så fall må Fjordland ha meg unnskyldt

19. oktober 2022 kl 16.06

4.stjernes middag

Søndagsmiddag er noe for seg selv. Når jeg var ung var det høytid hver søndag med hvit skjorte og pene bukser til middags. Jeg fikk beskjed å sitte pent, når skinkesteik med saus og surkållukt rev i nesa og sulten gnagde i påvente av bordvers. Av og til dukket tilslørende bondepiker på bordet. Søndagsmiddag i dag er liksom ikke samme høytid. Å helligholde hviledagen må visst mange Google for å skjønne poenget. Vel, i dag ble det en litt 4, stjernes meny. Forrett: Avokado, med tomat og dill. Hovedrett: Biffgryte med bacon og rødvinsaus. Potetstappe, Cherrytomater og basilikum. Dessert: Rabarbragrøt fra «egen hage» med norske jordbær og drue fra Sør-Afrika. Vanskeligere er det ikke. God appetitt.

8.sugust 2022 kl 18.16

Kjekt med enkel og god middag på dagen før dagen, før den store dagen. For den store dagen , består jo bare av is og pølser , rømmegrøt til lunsj, og reker, m.sitron, frøloff til kvelds. Det ble ikke 4. stjernes middag. I dag, men 3 retters er heller ikke å forakte, 2 dager før den store dagen.

Forrett. Avokado , med reker, litt økologisk olivolje , antydning av havsalt og dandert med timian.

Hovedrett Bacalao med klippfisk, tomat, løk og potetskiver, hvitløk og paprika, olivenolje, kruspersille og dill.

Dessert En symfoni av årets jordbær blå druer, banansplitt, mandarinbåter og basilikum upisket kremfløte.

13. mai 2022 kl 23.18

Fiskesuppe

Fiskesuppe uten oppskrift. Ta alt man har. Da blir det suppe til han far. Jeg tok dette: Halv Bergens fiskesuppepose. En strøken spiseskje med hvetemel. En klump Rørossmør, tilsett fuktighet og pisk den inn. Men obs. Nennsomt og ikke alt på en gang, denne blanding av vann, melk fløte på 5 til 6 dl. Spe ytterligere med deilig kraft fra grønnsaker som ble kokt i egen kjele. Gulrøtter i terninger, brokkolibiter finhakket sellerirot og vårløk. Strøken tesje karry, litt pepper, litt seltinsalt. Bland inn finhakket fiskepudding på slutten. Det er jo fiskesuppe som er målet. Dander med timian, kruspersille og basilikum. Ei kald potet fra gårsdagen hives oppi litt oppkappet. Suppa ble god den. Vel, middagen til far kan bli litt rar, når man tar det man har. First Price tomatsuppe med eggebåter når i hvert fall ikke opp.

8. mai 2022 kl 10.25

Hva skal vi ha til middag?

Kriselager.

KRISELAGER, I TILFELLE, DERSOM, HVIS, SÅFREMT, I FALL…

Kjekt å ha noe liggende i følge myndighetene. Fjordland er et OK alternativ. OBS på Lillestrøm hadde kjempetilbud: 3 stk for 130,- Jeg ganget med 5 og fikk 15 middager for 650,- med holdbarhet ut i april. I tillegg finnes nå lagret knekkebrød og vann på flasker.

Da burde krisen kunne møtes. Men da må jo den oppstå innen 3 uker. Og det er jo ikke noe ønske.

Burde nok kjøpt hermetikk isteden. Vel! Da er det vel bare å spise opp lageret fortløpende. Men da slipper jeg å dvele ved det forslitte uttrykket en stund fremover.

«HVA SKAL VI HA TIL MIDDAG I DAG?»  

16.mars 2022 kl 10.28

Verdens beste ost.

I 2016 ble osten KRAFTKAR kåret til verdens beste ost, ytterligere populær enn tidligere. Fikk jo gullmedalje i 2011. Gården på Tingvoll har drevet med håndverksprodukter siden 1303. Flere ganger har jeg prøvd å få tak i den, men ofte står det en plakat i disken på Meny. «Utsolgt». Til og med flybårne restaurantsjefer fra kontinentet har måttet, etter direkte gårdsbesøk returnere med tomme kofferter, eller kanskje bare ett lite stykke. Som sagt. Jeg fant den tilgjengelig plutselig her om dagen. Grep stykket begjærlig og stormet til kassa i frykt for å miste lekkerbisken. Den var jo nærmest en antikvitet etter alder og lukt å bedømme. Det jeg ikke visste var den var verd sin vekt i gull. For innslaget i kassa var kr 146,- for 220 gram tilsvarende kilopris nærmere kr 700,- Det var altså verdens beste, men verdens dyreste ost? Lite trolig, Men knallgod og dyr i mine øyne var den.

22.november 2022 kl 20.04

Statlige rosinboller

 Fikk frikort nå. Ikke i posten, den tid er forbi. Nei inne i mobilen min. Joda fant det tilslutt via min bankid hos Telenor, som også skulle ha betalt for at jeg brukte tjenesten. Der sto det at fribeløpet på kr 2.460 var overskredet og jeg hadde betalt kr 20.16 for mye. Dessverre kunne ikke Nav tilbakebetale fordi Stortinget i en eller annen proposisjon hadde vedtatt å ikke betalte ut beløp under kr. 200,- Dermed så var fribeløpet for enkelte hele kr 2.660,-Allright kr 20,- er vel ikke noe å bry seg om....Jo! Det er det tenk!....De solgte 3 boller for kr 20,- på bensinstasjonen forleden. Det hadde vært fryktelig moro å kjøpe boller, og late som om Staten betalte dem.

8.11.2021. Kl 8.04

Forloren hare.

Middag? Ett drama hver dag. Hva skal jeg ha? I går fikk jeg lyst på Forloren hare med rognebærgele, og betasuppe til forrett. Samt nypesuppe til dessert. Først betasuppa. Men i all verden, det var levende mark i pulveret enda den var godt innenfor utløpsdato. Da fikk en prøve Nypesuppe til dessert da. Men dem hadde noen ivrige matauker høstet allerede. Rognebæra utenfor da? Nei de hadde Kaiene og Trosten spist opp. Men Harenpus da? Den skjønte nok lunta for den satt borte på ei tue og gnagde på ei kongle. Heldigvis har Fjordland lært meg å spille Domino. (Se videoen) Skulle jeg ofre en av brikkene, mon tro. Det ble Svinesteik og surkål og tyttebærsyltetøy. Hva med betasuppa? Bildet taler for seg selv. . Fabrikanten ble kontaktet og Kr 200,- kom sporenstreks som et gavekort. Det blir noen Dominobrikker av det. 
5.september 2021. Kl 9.58

Fagen derpå middag.

Ofte er ei pakke med Fjordland middag i meste laget for en tilårskommen pensjonist. F.eks oksekjøtt i saus med ertestuing. Jeg tar vekk halvparten av kjøttbitene og sausen og gjømmer den til dagen etter, eller dagen etter der igjen. Så bruker jeg det til å lage meg litt sånn mer gourmetaktig utseendemessig rett, hvor magen blir sulten via det øynene ser. Kok norske nypoteter med skall(er kommet nå i butikkene) med ei gulrot sist 6 minutter og litt blomkålbiter de siste 4 minutter. Litt gjømt ertestuing fra orginalpakka. Dander med et par asparges. Husk koketid 3, 5 minutter bare, og rask nedkjøling. Tyttebær har vel de fleste. Drikke? Hvilken dag er det i dag? Mandag… Svaret er enkelt…vann. 

2.august 2021. Kl 8.38

Kald middag!

Spekemat på en varm kveld er alternativ til varm middag. Er det OK??☀️🥂 

25. juli 2021 kl 12.43

Isbjørn-is

Nå er det så varmt at også isbjørnene peser. Men så har de, og vi en redning. «Isbjørn is» En krone-is som overgår all is jeg hittil har smakt, og det er ikke få igjennom 77 år. Den er tuftet på en oppskrift fra 1962 av en isgal bergenser som startet fabrikk på Askøy. Han var kresen og brukte bare vestlandsfløte og annet godt, og så rett inn mot Bergens by, mens hjulvisperen og frysemaskinen gjorde jobben. Krone-isen er så god jeg får bakoversveis. Og det er godt gjort da sveisen min alltid har en tendens til legge seg forover. Men det helt utrolige er at isen selges kun for kr 3,- pr. stk. på REMA i sommer. Ikke for å reklamere, men bare å betale kr 3,- for å oppnå sommerens «all time high»!…Det er godt å leve.

19. juli 2020

Jernbanepizza.

Rareste pizzameny jeg noen gang har sett. Den finner du på jernbanerestauranten Garcon på Lillestrøm. Mens togene dundrer forbi og trillekofferter dunker i brostein, av hastende reisende med dårlig tid, tilbyr den både i inne- og uteservering en morsom meny til ventende reisende og andre som har forvillet seg til området. Man har navngitt hver enkel med jernbaneutrykk. For eks. Konduktørpizza, lokførerpizza, billettkontrollpizza,1.kl.pizza, perrongpizza, sporvelselpizza, skifteloketpizza, buss for togpizza og 1954-pizza, Som gammel konduktør på NSB falt valget på denne konduktørpizzaen. Den var faktisk sunn og god. Vel! De hadde glemt Flytogpizza. Forståelig nok. Dette toget har jo så dårlig tid, og godstog er jo trege fremkomstmidler så her ville nok en godstogpizza bli kald før den ble servert. Turte ikke å prøve sporvekselpizza heller. Kanskje like greit. Da kunne hele serveringa havnet på ett sidespor. 
16. juli 2021 kl 12.38

Hva skal vi ha til middag?

Middag for to. Da er ofte ferdigmat løsningen. Hvorfor ikke prøve Joika i den nye forpakningen. Her må man jukse litt for å få den gode sausen. Mens den originale varmes opp, tilsett 2 / 3 skiver brunost. Da er viltsmaken i boks. En halv buljong. Fløteskvett, litt melk. Den triste, litt lysebrune sausen, får en dash av sukkerkulør og fargen blir mer innbydende. Nypoteter, gulrøtter, blomkål og tyttebærsyltetøy. Pynt med en blomsterstjerne av dill som har gått opp i frø. Selvdyrket. Spiselig faktisk. (Se bilder.) 

12.juli 2021 kl 9.57

Tegnet av Dagfinn Johansen Opphavsrett.

Sultne Nordmenn

Harryhandel. Endelig åpnet grensen og køene for å komme til kjøpesentere på svensk side var enorme. Opptil 6 timer å vente for å få tak i Pepsimax til priser som ikke var rimeligere enn på Kiwi. Det er klart det er noen lokketilbud utover brusen Bl.a. Løk, snus, tobakk, sprit, limpa, løvbiff, surstrømming og kanskje få korona på kjøpet. Den er faktisk helt gratis, og deles gladelig ut ved hjemkomst til familie og venner. Jeg må innrømme at jeg også har var vært Harryhandler. Men 1,5 år i norsk isolasjon har gjort meg avvent. Gamle vaner kan være vonde å vende, men Erna greide det.

7.juli 2021 kl 15.49

Foto Dagfinn Johansen

Egonburger

Normaliseringstendenser (langt ord forresten. ) Det var merkelig å slippe å se koronaen i hvitøyet. Ta en EgonBurger etter flere måneder med husmannskost. Det fulgte en øl med også, og en CubaLibre som dessert. Vel! Helt billig var det ikke. Uteliv er kjent for det. Men hvis en fordeler utskeielsen over alle innedager, ble det billig moro. Ser vi slutten snart? Det hadde vært rart.

 18.juni 2021 kl 11.06 

 

Dagfinn Johansen selfie.

Foto Dagfinn Johansen

Eldgammel tradisjon. Foto Dagfinn Johansen

pultost. Livets glede .

Pultost. Livets glede? Jeg har spist pultost med eller mindre fast siden 1964, men aldri har jeg sett noen reklame for pultosten. Er det et «fyord» blitt. Når jeg forteller at jeg liker pultost, og spiser det fast, glaner de rart på meg. Pultost... Æsj. Trolig har pultosten har holdt meg frisk, rask og ungdommelige i hvert fall Inne i meg. (Tror jeg da! ). Den er jo nærmest fettfri, ypperlig til grilltilbehør i bakt potet. Nydelig på lefse med Tines kvitseidsmør. En drøm på nistepakka med mårpølse oppå. Mulighetene er mange. Prøv delikatessen ! Ikke si Æsj!..Den smaker overhodet ikke som bæsj... Jeg offentliggjør et slagord som Tine kan få mot et ringe honorar. HVA GJØR DEG GLAD OG METT? PULTOST UTEN FETT. (Opphavsrett)

11. mai 2021. Kl 18.16

Gammel klassiker. Foto Dagfinn Johansen

Retro inspirert

Gammel klassiker. Under  opprydding i spiskammerset, dukket det opp en skinkeboks. Med dårlig holdbarhet, så da ble det å dunke sammen en 80.tallslager "skinkeboks og eggerøre."
Det smakte godt, og minnene etter turene med danskebåten, hvor dette var et hermetikkmust under overfarten, sammen med hakkebøf og kvoter, viste seg umiddelbart på netthinnen  

3. mai 2021. Kl 9.14 

4 stjernes middag. 

Tilberedelse og foto Dagfinn Johansen

Bearbeidelsen og fotografen er Dagfinn Johansen.

Hei! Enkel hverdagsmiddag, med forrett.3 retters.  Den trauste og enkle som alle kan lage.

Asparges, seranoskinke og honningmelon. Danderingen er det morsomste.

Hovedrett. Røkt og salt skinke. Uhyre enkel. Her er danderingen viktigst. Synsbedraget gjør maten mer appetittvekkende. Det skal så uhyre lite til av ekstra tilbehør, før og smaksløkene setter seg i alarmberedskap.

Så til det viktigste sausen. 50 gram smør freses lett sammen med en spiseskje hvetemel. En vårløk oppakket i små skiver opp i nå. Så litt kjøttkraft av gangen (hvis man har) eller litt vann faktisk, og en halv buljong av kjøtt. Jevne ut med visp uavbrutt. Da unngår man klumper. Spe nå videre kun med melk til sausen er litt tynnere en den skal være. Kok svakt noen få minutter, litt sukkerkulør. Den stivner av å stå. Før servering en anelse melk til, gjerne fløte og en runde med pepperkvern. That’s it.

Dessert? Litt ferdiglaget fabrikata. Man må jo ha litt tid til kos også.

Påskesvin og lammesvin.

Jula ble til påske.
Tradisjonens tro spiser vi lam i påska. Jeg ønsket å gjøre det enkelt i år. Men å finne surret, ferdigstekt lammeskinke var allikevel ikke lett. Men Meny hadde det. 1,5 kilo til kr 350. Dyrt? Men hvor ofte er det påske da? Han bak kjøttdisken greide å overlevere den «hand to hand» tross 2 metern, og til og med hjalp meg med lammekrydder, rødvinsaus, aspargis, frisk timian, frisk rosmarin og frisk rosenkål. Men rødvin fikk jeg ordne selv. Det var ikke noe problem. Polet lå vis a vis. Men til lam da? Jo da. En flaske med en pinne som var bundet rundt halsen ble anbefalt. Forstår ikke hva den trepinnen hadde med vinen å gjøre egentlig. Påske er jo tid for underverker, oppstandelse og sånt. Skal ikke kimse av det. Men nå opplevde jeg er et annet og mer jordnært under. Etter å ha frembrakt en herlig saus med lammesmak ble oppskjærte lammeskiver varmet lune i stekeovnen. Men hjelp! En merkelig lukt bredte seg i rommet. Det luktet svin. Skuffet fant jeg fant frem emballasjen og et forstørrelsesglass. Innholdsdeklarasjonen hadde så liten skrift at den overgikk forsikringsselskapenes iver etter å skjule vilkårene. Der sto det svinestek. Den hjelpsomme medarbeideren på Meny hadde gitt meg julemat. Så ble det frem med øl og akevitt isteden. Nå fikk det lille lammet med store våte og vakre øyne som breker så herlig, sjanse til å leve litt lenger, mens det hvinende svinet med røde stikkende øyne ble ofret på slakterbenken. Men til neste jul da? Da blir det vel lam med den merkelige vinflaska. Meny er en flott butikk, men lam kan de tydeligvis ikke.

Påsketorsk fotograf og amatørkokk. Dagfinn Johansen

Påsketorsk

Hjemmepåske er tiden for hjemmelagd middag.

Blås i avanserte oppskrifter av gourmetkokker med fingerspitsgefuhl. Her kommer en enkel og grei fiskemiddag. Nå skal du få det helt fra bunnen av så får vi se hvem som kommer best ut.

Det er noe som du er nødt til å anskaffe først. Det er en kjele med glasslokk, en kokeplate, litt redskap for å få kuttet grønnsaker. Det heter kniv.

Så må du ha en sånn fiskespade med hull til å snu fiskestykkene uten at de går i stykker, samt at det er smart når det skal siles av fuktighet. Så kniv og gaffel til å spise med.

Ja tallerken er kjekt å ha. Det er så klinete å spise med fingrene, for dette er ikke fingermat. Så må du selvfølgelig ha betalt strømregningen. Hvis ikke faller alt i grus. Og det er ikke godt for tennene.

Så er det noe som heter ingredienser. Satser på at det er 2 av dere. Hvis det bare er en, det er litt dumt, for da må du halvere ingrediensene. En fordel er jo at det blir billigere.

Ingrediensene består av 4 torskefileter (gjerne ferske ) eller frossen gourmet ryggstykker fra Findus. 2 gulrøtter 4 buketter blomkål 2 vårløker 2 sitronskiver 4 reddiker 125 gram Rørossmør eller kvitseidsmør Tine Meierismør kan til nød brukes. 1,5 dl varmt vann En halv fiskebuljong Havsalt Pepper . Frisk basilikum til pynt. Kruspersille, tørket eller frisk.

Spre det utover i en halvsirkel på benken og sett i gang. Her må man holde tunga rett i munnen, ellers så kan en bite seg. Og det er vondt. Skrell potetene og del de opp i mindre stykker. Da sparer man tid Denne lever sitt eget liv. Er ferdig på 16 minutter.

Da har man i gulrotbiter når det er .8 minutter igjen. Broccolibukettene når det er 4 minutter igjen.

Så er det fisken den frosne må tines slik at den er knapt frossen. Kryste filene i hånda så noe fuktighet forsvinner. Fram med kjelen med glasslokk. Legg opp i smørklompen , på med halv varme få opp i vårløken og surr den sammen med smøret uten å brenne noe i ett minutt.

Skvulp opp i buljong som er oppløst i vannskvetten. Dette rekker du før potetene har igjen ca 8 minutter å koke. Legg filene med baksiden opp, dryss på havsalt og kverne en aning pepper.På med lokk og skru ned varmen. Etter 4 minutter. Snu filene med fiskespaden. De ligger nå halvveis skjult i den deilige krafta.

På med lokket og skru enda litt ned. Potetene har 3 minutter igjen. Fisken 2. minutter. Ta en titt gjennom glasslokket. Nå skal fisken være perfekt. Ikke tørr med fin flaking.

Dander på tallerken og hurra der ringer timeren på mobilen. Poteter og det andre er ferdig samtidig. 16 minutter og det var det. Dryss litt tørket kruspersille på potetene. Kryste sitron over fisken. Det viser styrke og be til bords.

28. mars 2021. Kl 20.15

Den lille sjokoladefabrikken

Hjemmepåske

HJEMMEPÅSKE. Endelig ble alt avklart. Torsdag 18. mars kl 9,25 Dagbladet og Høie. De som bor i områder med sterk smitte. Bli hjemme. Ikke dra på hotell i områder hvor smitten er lavere. Jeg kan altså ikke dra på hotellpåske da jeg bor i det «røde» Lørenskog, og kan heller ikke dra på hotell i eget distrikt forstår jeg. Synd. Ligger et fint hotell like rundt hjørnet. Hadde lyst til å dra vekk for å slippe å lage middag og frokost. Nå blir det Fjordland og blingser med salami og First Price syltetøy. Kanskje slå ut håret med en Munkholm på påskeaften. Oi! Jeg glemte en ting. En av mine Facebook-venner har en liten koselig sjokoladefabrikk....søk på Google ....Den lille sjokoladefabrikken.......Bærums Verk.... De har verdens beste påskesjokolade. Det er jo en god korona trøst. Ta en tur dit da vel. Det er jo sikkert fler enn meg som ikke kommer noen steder. God påske til alle.

18.mars 2021 Kl 9.54

Luksusmiddager i Stavern

Det var  en fornøyelse å visitere hotel Wassilioff. 4 ****. Topp beliggenhet ved sjøen.  Masse severdigheter i nærheten. Her er et lite utdrag av rettene billediggjort. 
tirsdag 2. mars 2021 kl 15.29. 

En slags tomatsuppe. Foto Dagfinn Johansen

Å koke suppe på en spiker

Det går an å koke suppe på en spiker. Men den blir litt tynn egentlig. Man må ha opp i noe mer.
Men har man ikke spiker så går det også greit med å koke på skruer. I dette tilfelle makaroniskruer. De er ikke så harde å bite i. Og kaster man opp i «rett i koppen tomatpulver» pluss en tomatsaus pose fra Toro, og 0,7 liter vann samt 3 dl melk og litt fløte er man egentlig i mål.

Så kommer det lille ekstra. Finhakket basilikum og oregano røres inn, eller litt tørket på glass. Ikke for mye. Skal ikke smake for godt da. Husk det er jo suppe kokt på skruer.

Cherrytomatene kuttes i biter og gis litt varmesjokk på slutten av koketiden. Har man en pølse i fryseren. Kapp den opp i små biter og gir litt tyggemotstand og litt metthet.

Har man gjemt et en kald potet fra gårsdagen. Kutt den på eggedeleren, blir så fine skiver da. Rør inn en strøken spiseskje med sukker for å mildne suppa. Kanskje litt tomatketsjup må til.

Dander med egg som deles, ikke i båter men skiver. Mere vakkert å se på. Og så denne persillekvasten da. Vel jeg foretrekker dilkvaster oppe på eggeskivene egentlig. Ikke «heng meg» hvis dette smaker vondt Det var jo i utganspunktet «Å koke suppe på en spiker»

21. februar 2021. Kl 9.45

Fort Dagfinn johansen

Foto Dagfinn johansen

Fredagskos

Fredags kos.

Det er så mange som sverger til fredagstacoen. Andre vrir hjernecellene for å finne på noe annet. Her er en såre enkel, men for noen svært komplisert kjøkkentrim. Benfrie koteletter med Champingjong saus og sunne. grønnsaker Selvkomponert. Opphavsrett, men er villig til å la andre prøve.

Ingredienser: Svinekoteletter Poteter Broccoli Gulrøtter Champinjong KvitseidSmør Fløte Mel Løkringer Heinz Worchester Sukkerkulør Kjøttbuljong Jacobs oksekraft. Tyttebærsyltetøy Kruspersille Stekesjy fra pannen Tomatskiver

Stek de tinte kotelettene i 3 minutter på hver side i over middels varm plate til de er nøttebrune og dermed fått en kledelig. Dalte og pepre underveis. Tilsett 1,5 desiliter vann, trekkes under lokk i 5 minutter. Ta vekk kotelettene og rør inn en strøken spiseskje med mel La det surre litt tilsett 1/2 kjøttbuljonterning og litt Jacobs oksefond. Samt forhåndsstekt sopp og litt løk Tilsett fløteskvett og og sukkerkulør. Og Heinz worschesterdråper Anrett på tallerken. Med tyttebærsyltetøy Smaker godt.

Jeg antar at alt som er omtalt i oppskriften finnes i et møblert hjem. Hvis ikke så bruk en fløtepose fra Toro. Da trenger du bare en vannskvett. Og det har jo alle.
 Men drikke da. Alkoholfri rødvin Black Tower Zero. Det er ikke alle som promilleserer seg. Eller Chianti Classico 2018 for de som gjerne promilliserer seg. 

20. februar 2021. Kl 12.33

Luksus for en rimelig penge. Fotograf Dagfinn johansen

Fattigmannsmiddag

Fattigmanns middag. I gamle dager var salt sild hverdagskost flere ganger i uka. Så vanlig at en av sønnene i kårboligen på husmannsplassen proklamerte sin bordbønn slik. .....

. Å sild , å sild Jeg prise vil Hver dag i uka er det sild, Om ikke noe stunder til, Så tror jeg snart jeg dør av sild

Nå er det vel slik at sild nærmest er blitt en luksusvare. Og den luksusen prøvde vi i dag. Må nok ha spekesild oftere enn en gang i måneden. «Det derre» var jamen godt. Her er en selvopplevd oppskrift Skyll sildefilene i kaldt vann. Kanskje vanne de ut. Ta en liten smaksprøve. Tørk de med tørkepapir Kok mellomstore poteter, kutt de i to. Koker raskere ferdig. 13 til 15 minutter. Kjøp ferdig kålrotstappe i plastpose som varmes i vannbad i 10 minutter Skjær opp løkringer. Sleng de opp i en liten bolle med vann. Vann de ut i 10 minutter. Ta syltede rødbeter og tørk de i tørkepapir så safta blir borte. Da blir de finere å se på ved bruk.

Dander på middagstallerkenen og imponer dine gjester. Sildefileer, løkringer, rødbeter, kålrabi, 2 mandarinbåter poteter, litt kruspersillekvaster, eller dill, og ikke å forglemme kvitseidsmør.

Drikke: Munkholm eller Aas Bayerøl. Husk å ha en vannmugge ved sengekanten, for her kan du bli tørst hvis du glemmer å vanne ut silda litt. Se bildet

18.februar 2021 kl 21.09 

Torsk i karry.

 

Nå skal jeg konkurrere med Fjordland 2 personer Torsk i karry

Dette er en oppskrift jeg har i hue fra 60 tallet. 4 torskefilet frossen/fersk (spørs hvor sulten ) Meierismør/ margarin 50 gram Fløte/melk blandet 1,5 dl 1 en teskje karry 1 spiseskje sitronkraft 1 /2 tesje salt 6 Oppskårne cherrytomater 1 spiseskje Oppklippet Frisk kruspersille. Eller tørket dryss. Pepper Poteter Gulrøtter/ brokkoli

I den opprinnelige oppskriften skulle man trekke frossen torsk i 20 minutter. Det ble tyggegummi av det. Så etter som åra gikk så ble det justeringer etter hvert og nå bør oppskriften være perfekt.

Forberedelse: tips Hvis man bruker frosne torskebiter så tine dem. De avgir mye vann under tiningen. Når de er tint kryste dem litt i i hånda så mer vann blir borte. Hvis ikke blir det for mye fuktighet i gryta.

Poteter mellomstore. Del dem en gang så sparer du 5 minutter på koketiden Max 14 minutter. Gulrøtter skjær dem i litt tynne staver Dermed sparer du 4 minutter og kok Max 6 minutter Broccoli lag små buketter . Og dunk de oppe i gulrøttene som koker når 4 minutter gjenstår Vær smart. Sett på potene.

Ikke gjør noe før det er 12 minutter igjen. Så til det spennende Bruk kjele helst med glasslokk. Det er gøy å følge utviklingen. For her skal fisken ikke bli «tyggis» men flakete og mør med mins mulig tyggemotstand.

Ok sett kjelen på plata skru på varme. 3/4 ikke mer. Ha opp i smøret. Ikke brenn det, kun lett fresing. Så karry, fres. lett videre til en svak gylden farge Oi. Nå slår du på gulrøttene 8 minutter igjen av jobben.

Til fisken? Legg de med største flaten ned dryss over salt og sitronkraften. Slå platen ned på 2 kanskje 1 bare, sett på glasslokket. Det er litt dumt at det straks dugger på undersiden, bare snurr på det som en snurrebass. Da klarner det opp på undersiden, juster varmen slik at du ser antydning av syding.. Der kokte gulrøttene opp. 6 minutter igjen Det har gått 4 minutter i gryta.

Ta av lokket snu bitene, skru opp litt varme øs over fløtemelka og dryss opp i tomarbitene . (Kast opp i broccolien i gulrot kjelen) 4 minutter igjen Dytt tomatbiter så de kommer under krafta. Nå er det tre minutter igjen.

Øs av og til fløten over fiske bitene. Dryss over kruspersille. Der ringer timeren på potetene. Der piper iPhone på gulrøttene. Dra kjelen til side Fisken trukket 7 til 8 minutter Det sjekker du på uret på armen eller det digre runde vegguret på veggen. Hell av vannet på poter og gulrøtter/ broccoli Anrett på tallerken.

Er du riktig jålete og Hedstrømaktig Forvarm tallerkner i varmeskapet Blir det noe kraft igjen? Hell det opp i et sausenebb.

Har jeg glemt noe? Ble det stressende. Ta en hjertetablett eller angstfordriver. Dette ble 14 minutter effektiiv jobb. Hjemmelagd er best.

Drikke? Hvilken dag var det? Oi mandag. La gå. Resten av hvitvinen fra lørdag eller resten av rødvinen fra fredagstacoen. 8.februar 2021. Kl 11.26

Tomatsild med blodsmak!

Man påstår at laurbærblad i sildeglasset gir en kryddersmak som hører jula til. Vel! Det stive ekle og tørkede bladet fikk jeg i munnen. Det var rene tapetkniven. Neste gang får produsenten mykne det først så jeg slipper å spise tomatsild med blodsmak.🤬

4.januar 2021    Kl. 8. 53

Her er det omegaer. Foto Dagfinn johansen

Sardiner i alle varianter. Foto Dagfinn johansen

Sunne saker. Foto Dagfinn johansen

Ta en til, du tåler det! Foto Dagfinn Johansen

Middag for ensomister

Kommentarer

05.09.2020 19:51

Dagfinn johansen

Bra mat på EGON

05.09.2020 18:38

Gunn

Det var kjempegodt selv om jeg ser litt mellomfornøyd ut 😂
Og utrolig fin leilighet du har fått!!